Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Raahen kaupunki leikkaa itseään jalkaan

Raahe leikkaa lapsilta. Käyttömaksujen nostaminen on ristiriidassa kaupungin strategiaan lapsiystävällisenä kaupunkina, kirjoittaa Matti Nivala.
Raahe leikkaa lapsilta. Käyttömaksujen nostaminen on ristiriidassa kaupungin strategiaan lapsiystävällisenä kaupunkina, kirjoittaa Matti Nivala.
Kuva: Roy Viitanen

Raahen kaupunki on taloudellisessa ahdingossa. Taloutta pyritään tasapainottamaan leikkaamalla koulutuksesta ja hyvinvoinnista. Viimeisin esitys Raahen virkamiehillä ja päättäjillä on leikata 175 000 euroa liikuntapaikoista, mitä osittain katettaisiin liikuntapaikkojen käyttömaksuilla.

Raahen kaupunki luulee hakevansa säästöjä leikkaamalla liikuntapaikoista 175 000 euroa. Näin se ei mene, koska on tutkittu, että kunnan liikuntapaikkoihin panostaminen säästää terveydenhuollon kuluissa. Samalla liikuntapaikoista leikkaaminen vähentää kaupungin houkuttelevuutta, mikä pitkällä tähtäimellä näkyy verotuloissa.

Liikuntapaikkojen lakkauttamisten lisäksi kaupunki lisää liikuntapaikkojen käyttömaksuja. Tämä lisää seurojen ja perheiden taloudellista ahdinkoa.

Erityisesti käyttömaksut tulevat iskemään heikkotuloisiin perheisiin, mikä voi johtaa useiden lasten jäämistä ulos liikuntaharrastuksista. Käyttömaksujen nostaminen on myös ristiriidassa kaupungin strategiaan lapsiystävällisenä kaupunkina.

On pöyristyttävää, miten virkamiehet ja päättäjät voivat tehdä näin lyhytnäköistä talouspolitiikkaa! Liikuntapaikoista leikkaamalla haetaan lyhyen ajan säästöjä. Kaupungin tulee panostaa pitkäjänteisempään talouspolitiikkaan, jota tehdään leikkauksien sijaan satsaamalla houkuttelevuuteen ja parantamalla Raahen imagoa.

Nyt olisi aika perua leikkaukset liikuntapaikoista. Voi olla, että päättäjillä ei ollut tarpeeksi tietoa siitä, mitä päättävät. Jos virheellinen päätös syntyi, niin täytyy se myöntää avoimesti. Virheiden myöntämisellä voidaan palauttaa luottamus kaupungin virkamiehiin ja päättäjiin.

Matti NivalaRaahen seutukunnan keskustanuoret