Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Seuraa suoraa lä­he­tys­tä kello 18: Pe­kan­päi­vil­lä tänään aiheena Suomen sota ja sy­dän­ko­run jul­kis­ta­mi­nen

Flemingin kultainen sydän on edelleen Raahesta lähtöisin olevan suvun hallussa. Sen nykyinen omistaja haluaa pysytellä nimettömänä.
Flemingin kultainen sydän on edelleen Raahesta lähtöisin olevan suvun hallussa. Sen nykyinen omistaja haluaa pysytellä nimettömänä.

Torstaina iltakuudelta alkavassa Pekanpäivien verkkolähetyksessä kokoelma-amanuenssi Miska Eilola esitelmöi Suomen sodasta Raahen seudulla ja sen jälkeen Raahe-seuran puheenjohtaja Sari Nurro ja korusuunnittelija Päivi Harjuhaahto julkistavat Sydänkorun.

Voit seurata Raahesalista suorana lähetettävää ohjelmaa alla olevasta videolinkistä. Ohjelmanumeroiden välillä on pieni tauko.

Tallennetta jälkikäteen katsoville tiedoksi, että lähetys alkaa kohdasta 15:18.

Venäjän ja Ruotsin välistä Suomen sotaa käytiin vuosina 1808–1809. Taisteluja käytiin myös Raahen seudulla, kunnes Olkijoella solmittu aseleposopimus päätti sotatoimet Suomen alueella.

Myös Raahe-seuran jäljittämällä, Montinin suvulle aikoinaan lahjoitetulla kultakorulla on yhtymäkohta Suomen sotaan.

Alkuperäinen koru on toiminut inspiraationa tänään julkaistavalle uudelle hopeiselle sydänkorulle.
Alkuperäinen koru on toiminut inspiraationa tänään julkaistavalle uudelle hopeiselle sydänkorulle.

Raahe-seura nostaa nyt Montinin perheen Suomen sodan jälkimainingeissa yli kaksisataa vuotta sitten saaman korun ja sen tarinan uudelleen esille julkaisemalla korusta uuden version, hopeisen Raahen sydän -kotiseutukorun. Tänään julkaistavan ja myyntiin tulevan hopeakorun on Raahe-seuran toimeksiannosta suunnitellut raahelainen kultaseppä-muotoilija Päivi Harjuhaahto.

Kultakorun tarina kertoo, kuinka Turun jalkaväkirykmentin everstiluutnantti ja ritari, vapaaherra Herman Fleming haavoittui Pyhäjoella käydyssä verisessä taistelussa 16. huhtikuuta 1808. Suomalaiset peräytyivät Raaheen, missä Fleming päätyi hoidettavaksi kauppias ja raatimies Mikael Montinin taloon Isontorin laidalle ja kuoli siellä neljä päivää myöhemmin saamastaan hoidosta huolimatta.

Koska Flemingin puoliso oli asettunut lapsineen sodan ajaksi Tukholmaan, huolehtivat Montinit vainajan haudan lepoon Raahen kirkkomaahan. Kultainen sydän on Flemingin perheen kiitos ja muisto Montinin suvulle.