Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Suur­te­ho­pump­paus Haa­pa­jär­ven te­ko­al­taal­la Raa­hes­sa jatkuu yhä – ­pe­las­tus­lai­tok­sel­la ei tul­va­teh­tä­viä sun­nun­tai­na Jo­ki­laak­sois­sa

Pelastuslaitoksen käyttämät suurtehopumput osoittautuvat tarpeellisiksi Jokilaaksojen tulvan aikana.
Pelastuslaitoksen käyttämät suurtehopumput osoittautuvat tarpeellisiksi Jokilaaksojen tulvan aikana.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos

Haapajärven tekoaltaalla Raahessa jatketaan yhä suurtehopumppausta, pelastuslaitos kertoo

Pelastustoiminta Jokilaaksoissa on muutoin palautunut normaaliksi, eikä tulvatehtäviä ole enää sunnuntaina ollut.

Sateet eivät sunnuntaina yltäneet ennusteen ylärajalle ja tilanne osoittautui odotettua paremmaksi, päivystävä palopäällikkö Esa Kaikkonen kertoo.

– Heti kun Haapajärven tekoaltaan pinta saadaan laskemaan, tai tulee pidempi jakso ettei tule vettä, niin sitten on tilanne ohi.

Tulvatilanne oli pahin Raahen seudulla, jossa vesi muun muassa katkoi teitä ja saartoi kiinteistöjä. Myös Kalajoen, Siikajoen ja Merijärven alueilla hoidettiin yksittäisiä tulvatehtäviä.

Kaikkonen kiittelee EU-rahoituksella hankittuja suurtehopumppuja, jotka osoittautuivat nyt tositilanteessa tarpeelliseksi. Haapajärven tekoaltaan lisäksi vettä pumpattiin Kuljunlahdesta.

– Suurtehopumput on siirretty useamman kerran valmiuteen, mutta niitä ei ole aiemmin päästy käyttämään näin pitkään. Pumput osoittautuivat hyviksi.

Pelastuslaitos pumppasi parhaimmillaan kahden suurtehopumpun ja muiden pienempien pumppujen avulla yhteensä 100 kuutiota vettä minuutissa.

– Jos tätä vertaa muoviseen uima-altaaseen mitä ihmisillä on pihalla, niin harvemmin niissä on yli 20 kuutiota vettä.

Pelastustoimintaan Jokilaaksoissa osallistui Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta väkeä useilta asemilta.

Tämän lisäksi mukana oli porukkaa myös Kainuun ja Lapin pelastuslaitoksilta, joiden kanssa suurtehopumppujen käyttöä on aiemmin harjoiteltu. Myös vapaapalokuntalaisia oli mukana.