Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vanha koulu jou­tu­nut sur­keaan tilaan: La­pa­luo­to­lai­set vaa­ti­vat La­pa­luo­don koulun pur­ka­mis­ta

Lapaluotolaiset arvostelevat Lapaluodon koulun alennustilaa. Heidän mielestään talo pitää purkaa.

Pertti Vuori potkii kaatuneen koulun aidan nauloja piiloon. Jos jonkun yksityisen tonttiaita rönöttäisi näin, hän saisi kaupungilta kehotuksen pistää aidan kuntoon. Lapaluodon koulu pilaa lapaluotolaisten mielestä Lapaluodon maisemaa. Pete Heikkinen, Pertti Vuori, Pentti Lehtoranta ja Liisa Lehtoranta toivovat, että koulu purettaisiin. He pelkäävät, että autio talo syttyy jonakin päivänä palamaan. Lapaluodon koulun seinämä pukkaa horsmaa, pajua, koivua, vaahteraa. Lapaluodon koulun ikkunat ja ovi on tukittu, mutta alakerran ikkuna törröttää edelleen avonaisena. Siitä on Pertti Vuoren mielestä ilkivallan tekijöiden helppo mennä edelleen sisään. Oikealla on kaupungin omistaman Kiinteistö Oy Kummatin omistama kiinteistö, vasemmalla yksityisten omistamia kiinteistöjä Lapaluodossa. Yksityiset hoitavat rakennuksiaan paljon paremmin. Lapaluodon koulun pihalla Pertti Vuori ja Pete Heikkinen kohtaavat pysähtyneen ajan, mutta koulun ympäristö vilisee elävää elämää. Pertti Vuoren takana näkyy Lapaluodon koulun kaikkein vanhin osa, joka on säälittävässä kunnossa.
Pertti Vuori potkii kaatuneen koulun aidan nauloja piiloon. Jos jonkun yksityisen tonttiaita rönöttäisi näin, hän saisi kaupungilta kehotuksen pistää aidan kuntoon.
Pertti Vuori potkii kaatuneen koulun aidan nauloja piiloon. Jos jonkun yksityisen tonttiaita rönöttäisi näin, hän saisi kaupungilta kehotuksen pistää aidan kuntoon.

Lapaluotolaiset ovat kyllästyneitä katselemaan Lapaluodon koulun alennustilaa. Koulun aita repsottaa, talon maali lohkeilee, koivut, pajut ja kasvit kasvavat lohkeilevista perustuksista, piha kukkii puita ja luonnonkasveja, ja paikoin koulun seinä pullistelee enteillen hiljaista kaatumista. Alakerran ikkunasta näkee lattian tulvivan vettä.

–Jos muut käsketään siivoamaan pihansa, miksei tätä, kysyy lapaluotolainen Pete Heikkinen, joka on ikkunastaan katsellut vastapäisen koulun tontilla maahan vajonnutta aitaa jo monen vuoden ajan.

Lapaluotolaisen taiteilijan ja vaikuttajan Pertti Vuoren mielestä koulu pitäisi purkaa. Samalla kannalla ovat naapurit Markku Mononen sekä Liisa ja Pentti Lehtoranta, jotka puistelevat päätään seurattuaan koulun rappeutumista. Heistä talo paitsi pilaa maiseman, on myös vaaraksi koko puutalokaupunginosalle.

–Tuollainen talo on hirveä riski. Se on lähellä puutaloja, ja joku kaunis päivä se palaa. Se olisi pitänyt purkaa aikapäiviä sitten, sanoo Lapaluodossa koko ikänsä asunut, Lapaluodon koulussa koulunsa käynyt Markku Mononen.

–Jos tämä talo palaa, niin palaa koko kylä, pelkää Pertti Vuori.

Koulu on alkanut houkutella kutsumattomia vieraita. Koulun ovi ammotti auki vielä viime viikolla. Vaikka pääovi ja ikkunoita on tilkitty, alakerran ikkuna röhjötti vielä toissapäivänä vieraanvaraisesti auki.

–Minusta kaikki rakennukset, jotka jätetään tönöttämään tuolla tavoin, ovat kuolleita rakennuksia. Ne luovat tietyn ilmapiirin täällä asuville, sanoo Liisa Lehtoranta.

Lehtorannat kertovat muuttaneensa innosta kiljuen Lapaluotoon 11 vuotta sitten. He rakastavat omaa asuinaluettaan, jossa on maalaiskylän idylliä ja jossa kaikki huolehtivat omista taloistaan ja pihoistaan hyvin.

–Koulun kello on pysähtynyt kymmentä vaille kahdeksaan. Aika on seisahtanut sen rakennuksen osalta, mutta me muut eletään, muistuttaa Liisa Lehtoranta.

Kaikkein eniten kummastuttaa, että juuri Raahen kaupungin omistama kiinteistöyhtiö voi jättää talon tällä tavoin oman onnensa nojaan. Kiinteistö sijaitsee keskellä Lapaluodon tiiviisti ruutukaavaan rakennettua lähiötä, ja sen alla on hyvää ja kysyttyä tonttimaata.

–Tämän koulun voisi purkaa. Tässä olisi hyvä palvelutalon paikka vanhuksille. Tänne olisi paljon tulijoita, vakuuttaa Vuori, joka viettäisi mielellään koko vanhuutensa meren äärellä Lapaluodossa.

Vuoren mielestä puheet Lapaluodon huonosta ilmanlaadusta ja ihmisille sopimattomasta elinympäristöstä voi pistää omaan arvoonsa.

–Tällä kylällä on Raahen vanhimpia asukkaita, jotka ovat asuneet täällä koko ikänsä. Tuosta talosta lähti juuri vanhainkotiin 95-vuotias, ja tuolla toisessa talossa asuu 85-vuotias, hän viittoilee.

Vuoren taiteilijan silmään lähiön eriväriset ja -kokoiset talot näyttävät pittoreskeilta ja viihtyisiltä. Lapaluotolaiset hoitavat kiinteistöjään ja pitävät pihansa kauniina toisin kuin Lapaluodon koulun omistava Kiinteistö Oy Kummatti. Vuori uskoo, että Lapaluodosta tulee vielä arvostettu satamakylä.

–Kun täällä vapautuu talo, se menee heti.

Lapaluodon koulun omistavan Kiinteistö Oy Kummatin toimitusjohtajaa Päivi Ilmarista ei loman takia tavoitettu. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Flink (vas) ei halua ottaa kantaa siihen, puretaanko rakennus vai ei.

–En mene lupaamaan mitään. Meillä on kiinteistöjen salkutus menossa, ja siinä kaikista kiinteistöistä tehdään kuntoarvio. Sen jälkeen päätetään, mitkä kiinteistöt pidetään ja kunnostetaan, mitkä puretaan ja mitkä myydään, Flink mainitsee.