Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vi­han­nin kou­lu­ti­lois­ta on tulossa Raahen po­liit­ti­sen syksyn säh­köi­sin kysymys

Raahen kaupungin tulevaisuuslautakunta haisteli Vihannin koulutilannetta tiistaina puheenjohtajansa Paavo Törmin (oik.) johdolla. Koulua esitteli yhtenäiskoulun rehtori Kari Laurila (vas.).
Raahen kaupungin tulevaisuuslautakunta haisteli Vihannin koulutilannetta tiistaina puheenjohtajansa Paavo Törmin (oik.) johdolla. Koulua esitteli yhtenäiskoulun rehtori Kari Laurila (vas.).

Keskustelu Vihannin koulutiloista sähköistyy. Samalla mietitään, pitäisikö samaan syssyyn rakentaa sosiaali- ja terveydenhoitotilat?

Raahen kaupungin tulevaisuuslautakunnan tuore puheenjohtaja Paavo Törmi (sd) vaatii Vihannin koulukeskusta rakennettavaksi heti eikä vuonna 2019. Tiistaina Vihannin koulutilanteeseen johtamansa lautakuntansa kanssa tutustunut Törmi katsoo, että vitkuttelu koulutilojen rakentamisessa ei ratkaise mitään.

–Kun koululaisilla ei ole kunnon tiloja, koululaisille pitää rakentaa tilat. Vihannin koulu pitää rakentaa nopeutetulla aikataululla. Tulen esittämään lautakunnalle, että lautakunta esittäisi kunnanhallitukselle, että koulukeskuksen rakentaminen pitäisi käynnistää heti ensi vuonna, Törmi kertoo.

Törmi olisi valmis vuokraamaan tilat yksityiseltä. Tarvitaan taho, joka rakentaa tilat.

–Ei kaupungin tarvitse kaikkia tiloja omistaa. Mutta me tarvitaan nykyaikaiset toimivat tilat. Eihän me millään parakeilla ratkaista tätä ongelmaa, Törmi huomauttaa.

Hän ei ole valmis leikkimään kenenkään terveydellä, ei etenkään lasten. Hän muistuttaa kaupungin linjauksesta, jonka mukaan raahelaiset lapset, joihin vihantilaiset kuuluvat, käyvät Suomen parasta koulua.

Hän ei syty Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän esiin tuomaan ajatukseen sijoittaa koulutuskeskus vanhan kunnantalon paikalle, etenkään kun vihantilaiset opettajat ja vanhemmat eivät sitä kannata.

–Ei me monitoimitaloa Vihantiin tarvita vaan toimiva koulu ja päiväkoti.

Koulutiloja kiirehtii myös Raahen kaupunginvaltuustossa asiasta valtuustoaloitteen tehnyt Kari Malkamäki (kesk). Malkamäki ottaisi kuitenkin huomioon myös sosiaali- ja terveyspuolta koskevat ratkaisut.

–Ehdotan pikaista kiirehtimistä Vihannin kaupunginosan kouluratkaisuille. Mielestäni ehdottoman nopeasti tulee kartoittaa riittävät mutta tarkoituksenmukaiset koulutilat. Samalla tulee kartoittaa kattavasti myös mahdollisuudet laajempaan yhteiskäyttöön muun muassa vanhustenhoivan, nuorisotilojen ja jopa terveysasemapalvelujen kanssa.

Myöskään Malkamäki ei sulje vuokraamista pois.

–Näillä yhteiskäyttömahdollisuuksilla voidaan rakentamis- tai vuokrakustannuksia jakaa useamman toimijan kesken.

Malkamäki on valmis siirtämään koulun väliaikaisiin koulutiloihin, jos selvitykset viipyvät.

–Mielestäni konttikoulu tulee korvata pitempiaikaisilla vuokratiloilla. Näin saadaan rauhassa suunnitteluaikaa uusien ratkaisujen ja laskelmien tekemiseen.

Vihannin yhtenäiskoulun rehtori Kari Laurila myöntää, että ajatukset hankkeen nopeasta rakentamisesta lämmittävät. Hän myöntää kuitenkin, että vuodesta 2013 asian kanssa painineena hänen uskonsa nopeisiin ratkaisuihin on mennyt. Hän ei usko mitään ennen kuin näkee koulun nousevan.

–Koulun suunnittelu on pitkällinen prosessi, joka vie aikaa.

Laurilasta koululaisten ja opettajien oiretilanne sisätilaongelmasta kärsivässä koulussa näyttää huolestuttavalta.

–Kaupunginhallituksen hyväksymän hankeaikataulun mukaan koulun pitäisi valmistua vuonna 2021. 4 vuotta on aika pitkä aika. Ymmärrän kyllä, että Saloisten koulun tilanne on sama. Molemmat koulut ovat tärkeitä.

Ajatus vuokrata tilat yksityiseltä koulun rakentajalta on hänestä varteenotettava.

–Se on tänä päivänä trendi. Isotkin kaupungit käyttävät ulkopuolista rakentajaa, joka liisaa tilat kaupungille. Se johtuu siitä, ettei luoteta siihen, että kiireellä tehty olisi kunnollista. Uudiskohteissakin on ollut ongelmia.

Laurilasta olennaista onkin tehdä nyt niin Antinkankaalle, Saloisiin kuin Vihantiinkin terveelliset koulutilat.

Mistä on kyse?

Vihannin koululla on tutkitusti havaittu sisätilaongelma

tilanne on hankalin yläkoululla

Vihannin koulu on saamassa näinä päivinä käyttöönsä parakkitilat, joissa voidaan pitää 90 tuntia koulun 260 tunnista: parakkiin siirretään tunnit, joille osallistuu eniten oppilaita

koululla on parakki, johon on sijoitettu puolenkymmentä voimakkaimmin oireilevaa lasta

koko koululle on vaikea löytää väistötiloja

myös Vihannin päivähoito toimii heikoissa tiloissa

uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen on ajoitettu Raahen kaupungin suunnitelmissa vuosiin 2019–2021

terveyssyistä hanketta halutaan kiirehtiä

myös sosiaali- ja terveyspuoli tarvitsevat kunnon tilat Vihantiin