Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Pe­las­tus­lai­tok­sel­la noin 40 tul­va­teh­tä­vää Pat­ti­joel­la vii­kon­lo­pun aikana – ­ve­den­pin­ta on las­ke­nut mer­kit­tä­väs­ti, mutta sun­nun­tain tilanne yhä epä­var­ma

Syystulva on aiheuttanut paljon harmia etenkin Pattijoella, jossa muun muassa kiinteistöjä on pitänyt suojata vedeltä
Syystulva on aiheuttanut paljon harmia etenkin Pattijoella, jossa muun muassa kiinteistöjä on pitänyt suojata vedeltä
Kuva: Vesa Joensuu

Tulvatilanne Jokilaaksojen alueella on työllistänyt pelastuslaitosta viikonlopun aikana, pelastuslaitos tiedottaa.

Eniten tehtäviä on ollut Raahen Pattijoen läheisyydessä, jossa pelastuslaitos on hoitanut erilaisia tulvantorjuntatehtäviä yhteensä noin 40 kappaletta.

Kalajoen, Siikajoen ja Merijärven alueilla on lisäksi ollut yksittäisiä tehtäviä.

Tehtävät ovat koskeneet asuinrakennuksien suojauksia, ihmisten evakuointeja ja poikki menneiden teiden sekä kiinteistöjen tulvatilanteiden tarkistustehtäviä.

Pelastuslaitos on myös suorittanut veden pumppausta muun muassa EU:n rahoittamilla suurtehopumpuilla Raahen Haapajärven tekojärvestä sekä Kuljunlahdesta.

Tulvatilanteen kartoittamisessa on hyödynnetty muun muassa drooni- ja lentokonetiedustelua.

Viimeisen vuorokauden aikana Pattijoen vedenpinta on laskenut monin paikoin merkittävästi, mutta ei ole vielä palautunut normaalitasolle.

Raahen Haapajärven tekoaltaan ja Kuljunlahden vedenpinta on edelleen korkealla, jonka seurauksena vedenpumppausta jatketaan edelleen.

Pelastuslaitos pyytää kiinteistön omistajia tarkastamaan kiinteistöjen kellaritiloja sekä pihapiirejä.

Piha-alueilla tulisi huomioida se, ettei irtonaista tavaraa lähtisi tulvaveden mukaan. Pattijoella on ollut lauantaipäivän aikana havaintoja veden mukana kulkevista puumateriaaleista ja heinäpaaleista, jotka saattavat kulkeutuessaan takertua siltoihin kiinni ja aiheuttaa näin vaurioita rakenteisiin tai tehdä paikallisia tulvia.

Kiinteistön omistajien vastuulla on tulvasuojauksien purkaminen, mutta suojaukset kannattaa pitää paikallaan ainakin viikonlopun yli. Mahdollisissa korvausasioissa tulee olla yhteyksissä omaan vakuutusyhtiöön.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus kertoi aiemmin lauantaina, että tulvatilanne on ollut parempi kuin ennakoitiin.

Sunnuntain osalta tilanne on kuitenkin vielä epävarma.

On mahdollista, että vettä tulee 20 milliä, jolloin tulva ottaisi uusia kierroksia. Uuteen tulvahuippuun tuskin kuitenkaan noustaan, jos vesi ehtii laskea kunnolla lauantain aikana.

Elyn mukaan 20 millin sademäärä saisi pinnan nousuun ja veden valumaan ylisyöksykynnyksen yli. Tämä voisi pahimmillaan katkoa teitä ja kastella kiinteistöjä alajuoksun puolella.