Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Pe­las­tus­lai­tok­sel­la puo­len­kym­men­tä tar­kas­tus­teh­tä­vää veden saar­ta­mien talojen vuoksi Pat­ti­joel­la – yö vai­kut­taa pou­tai­sel­ta, mutta sa­tei­den odo­te­taan pa­laa­van lauan­tai­aa­mu­na

Syystulvan saartamia taloja jouduttiin tarkastamaan Pattijoella perjantai-iltana noin viisi kappaletta.
Syystulvan saartamia taloja jouduttiin tarkastamaan Pattijoella perjantai-iltana noin viisi kappaletta.
Kuva: Vesa Joensuu

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksella on ollut useita tarkastustehtäviä veden saartamien talojen vuoksi Pattijoella Raahessa perjantai-iltana.

Pelastuslaitos tarkasti kävellen puolenkymmentä taloa kastumisen varalta Pattijoen varrella illan aikana. Valoisan aikaan tarkastuksia tehtiin myös lentotähystyksen ja droonin voimin.

– Viimeisen 4-5 tunnin aikana tehdyt tarkastukset eivät ole edellyttäneet toimenpiteitä, päivystävä palomestari Joona Meriläinen kertoi puoli kymmenen aikaan illalla.

Lue myös: Tulviva Pat­ti­jo­ki teettää nyt töitä eri puo­lil­la Raahea – katso videot Jo­ki­pe­rän­tien alueel­ta, mistä lapset eivät pääs­seet per­jan­tai­na kouluun

Tilanne vaikutti puoli kymmenen aikaan rauhoittuneen eikä uusia tarkastustehtäviä ollut enää jäljellä.

– Seuraamme Elyn ja muiden viranomaisten tiedotteita siitä, miten vedenpinnat lähtevät nousemaan. Mikäli uusille tarkastuksille tulee tarve, lähdemme tietenkin ne katsomaan, Meriläinen sanoo.

Sateiden odotetaan jatkuvan myöhemmin viikonloppuna, ja pelastuslaitoksen johtovalmiutta on nostettu tulvien vuoksi.

Forecan sääpäivystyksen mukaan perjantai-ilta ja lauantain vastainen yö ovat Raahen seudulla poutaisia, mutta sateet palaavat lauantaina aamulla kello 7–8 tienoilla.

Aikataulussa saattaa olla 1–2 tunnin heitto suuntaan tai toiseen, sääpäivystyksestä kerrotaan.

– Todennäköisesti suurin osa sateista tulee vetenä.

Kiinteistöjen omistajia kehotetaan suojaamaan omaisuuttaan.

Aiemmin perjantaina Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus kertoi, että vesi on kastellut taloja Pattijoella sekä katkaissut liikenneväyliä. Rakennuksia on jouduttu suojaamaan vedeltä.

Myös Kalajoella ja Siikajoella vesi on kastellut kellareita.

Raahen Haapajärven tekoallas on täyttynyt ja sen pinta on yli säännöstelyrajan juoksutuksista huolimatta. Myös Raahen Siniluodonlahdella tekoallasta tyhjennetään lisäpumppauksin.

Myös meriveden melko korkea pinta vaikeuttaa tilannetta jokisuilla.

Juttua päivitetty 21.34: päivitetty tiedot tarkastustehtävistä. Juttua muokattu 22.08: muutettu kohta "Pattijoen Haapajärven tekoallas" muotoon "Raahen Haapajärven tekoallas."